Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση Βουλής για τα 28 ακίνητα του Δημοσίου που έχουν πωληθεί και επανα-ενοικιαστεί (sale and lease back), μεταξύ των οποίων και το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας

Η Αυτόνομη Παρέμβαση έχει από καιρό αναδείξει τη σκανδαλώδη πώληση και επανα-ενοικίαση (sale and lease back) 28 ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας. 

Το κτήριο στην οδό Μπουμπουλίνας αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα της σύγχρονης Αθήνας, φορτισμένο με μνήμες από τις περιπέτειες της σύγχρονης Ελλάδας. Η μοίρα το έφερε να στεγάσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Και όμως. Όχι μόνο δεν χαρακτηρίστηκε μνημείο της νεώτερης και σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς, ως όφειλε λόγω της ιστορικής σημασίας του, αλλά αντίθετα ξεπουλήθηκε. Παράλληλα, και η μεγάλη ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα, η οποία αποκτήθηκε για καθαρά αρχαιολογικούς σκοπούς, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας πετιούνται στον "πίθο των Δαναΐδων", καθώς καταλήγουν στον "ειδικό λογαριασμό" για την πληρωμή ενός χρέους, που παγκοσμίως πλέον χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Δημόσιο, που επανα-ενοικιάζει τα 28 κτήρια για να στεγάσει υπηρεσίες του, καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα για 20 χρόνια, πολύ πιο πάνω από σημερινές τιμές οπουδήποτε στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με την ετήσια ασφάλιση και την τακτική συντήρησή τους.

Ο ιδιώτης «επενδυτής» που αγόρασε την ομάδα 14 δημόσιων κτηρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας, τα απέκτησε παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο από μια ελληνική τράπεζα, που όπως και όλες οι άλλες έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και λειτουργεί με δημόσιο χρήμα. Και αυτό σε μια περίοδο που τα επίσημα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν υπέρμετρα υψηλό κόστος χρήματος (επιτόκια χορηγήσεων) και συνεχιζόμενη πιστωτική συρρίκνωση (απουσία νέας δανειοδότησης) για την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλο και χαμηλότεροι μισθοί και όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους έλληνες εργαζομένους. Δηλαδή για εμάς, που ως (υπερ)φορολογούμενοι πολίτες φορτωθήκαμε 50 δις δημόσιου χρέους για τη διάσωση των τραπεζών και των παλιών μεγαλομετόχων, καθώς με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις διατήρησαν τον έλεγχο του managment.

Η άθλια κατάσταση του κτηρίου στην οδό Μπουμπουλίνας και κυριολεκτικά το στοίβαγμα των συναδέλφων σε γραφεία που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας, καθιστούν για τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ακόμα πιο εξοργιστικό το επιχειρηματικό αυτό deal, που έγινε όχι βέβαια για το δημόσιο συμφέρον αλλά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπεται Τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και τον έλεγχο εκποίησης των περιουσιακών του Υπουργείου (έτσι ακριβώς αναγράφεται στο ΦΕΚ), αλλά και τί ειρωνεία(!), τον έλεγχο των προϋποθέσεων, της νομιμότητας και της καταλληλότητας για την απόκτηση ακινήτων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών . . .

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, το κτήριο στη σημερινή του κατάσταση πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την ενοικίασή του από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις;

Ακολουθεί Επίκαιρη Ερώτηση Βουλής που αναδεικνύει το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.



1 σχόλιο:

  1. Σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας:
    ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΝΟΙΚΙΑΣΗ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    Τα πούλησαν 260 εκατ., τα νοικιάζουν με 600
    Το Δημόσιο από ιδιοκτήτης έγινε ενοικιαστής, με φέσι
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=446139

    ΑπάντησηΔιαγραφή