Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Το Προγραμματικό Πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Πέρα από τις Αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος δράσης της τελευταίας Γ.Σ., το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α. συνομολογεί τα εξής:
1. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καμία κουβέντα για αλλαγή Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αν πρώτα δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, όπως έχουν αποφασίσει επανειλημμένως οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου.
2. Δυναμική και ευθεία αντιπαράθεση στις κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές. Πάλη ενάντια σε κάθε πολιτική που απειλεί με συρρίκνωση και υποβάθμιση τον πολιτισμό και κάθε δημόσιο αγαθό, σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του αρχαιολογικού έργου, στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και τις φαστ-τρακ επενδύσεις, στις αντεργατικές ρυθμίσεις, σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους και κλάδους (εντός και εκτός ΥΠ.ΠΟ.Α.) που δρουν σε αυτή την κατεύθυνση. Περαιτέρω επεξεργασία θέσεων του Συλλόγου για την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, το οποίο συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, και που είναι αναγκαίο να παραμείνει υπό κρατική διαχείριση.
3. Υπεράσπιση με κάθε πρόσφορο μέσο της ανεξαρτησίας και του δημόσιου χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Καμιά κουβέντα για υπαγωγή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις περιφέρειες ή τον τουρισμό. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση και σταθερή στελέχωση του ΥΠ.ΠΟ.Α. Να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στην αρχαιολογική κληρονομιά, το νεότερο και σύγχρονο πολιτισμό.
4. Διεκδικούμε ένα κύμα ριζικών αλλαγών για τον εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τον τρόπο λήψης αποφάσεων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά.
5. Σαφής ανεξαρτησία του Συλλόγου από την πολιτική ηγεσία και κάθε μηχανισμό εξουσίας στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Διαφανής και δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου με ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ., διαφάνεια στα οικονομικά, συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων για όλες τις δράσεις του Δ.Σ., στήριξη των Τοπικών Επιτροπών και των τοπικών συνελεύσεων. Συμπαράσταση του Συλλόγου σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα των συναδέλφων
6. Συνέχιση της προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέσα από την ημέρα δράσης του Σ.Ε.Α. καθώς και μέσα από τις πολυποίκιλες διαλέξεις, ημερίδες και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται από τον Σ.Ε.Α. πανελλαδικά, για να αποκατασταθεί η σχέση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κοινωνίας, για να κάνουμε τους πολίτες συμμάχους και όχι αντίπαλους στο έργο μας.
7. Στήριξη του επιστημονικού έργου όλων των συναδέλφων, ζωντάνεμα της επιστημονικής συζήτησης και συμβολή της πλούσιας εμπειρίας των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΑ στις νέες κατευθύνσεις της αρχαιολογικής επιστήμης. Συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την εκπαίδευση και τους πολίτες τόσο για την προώθηση της επιστήμης όσο και για την κοινωνικοποίηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
8. Προσπάθεια για αμεσοδημοκρατική και συλλογική λειτουργία του Συλλόγου, με μεγαλύτερη έμφαση στη συμμετοχή των μελών σε όλα τα επίπεδα (από τις απεργίες ως τις επιτροπές του Συλλόγου) κόντρα στην λογική της ανάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου